Kategoriarkiv: Suppe

Grønn suppe med torskebiter

Etter lenger tids bloggtørke er jeg tilbake 🙂 Grunnene til det midlertidige fraværet har vært ca 1000 forskjellige ting! Men hovedgreien har vel vært at det har blitt lite skikkelig mat på meg i de siste månedene. Jeg har for eksempel spis 2 stykker napoleonskaker til middag, spist rom-boller, spist berlinerboller på  vei hjem fra jobb – sånn at middagene utgikk med høye knebøy. Har mesket med frossenpizza, prioritert lakeris og «godt&blandet», spist kaker, lefser, boller, loff og rundstykker. Alt dette i medisinsk tjeneste; spise så mye som mulig av gluten slik at tarmtottene mine skulle vise seg fra sitt sanne jeg; cøliki-duster! Nå er gastroskopien unnagjort og om en tre ukers tid vet jeg om gluten utgår for resten av livet eller om jeg bare må spise veldig lite av det 🙂 Ja jeg har tatt blodprøver som viser skyhøye verdier av antistoffer – men det betyr visstnok ikke nødvendigvis cøliaki.

Ps: man trenger ikke spise drit som jeg har gjort for å få i seg gluten – det har bare vært min måte å si «ha-det» til alt det jeg sannsynligvis aldri mer kan spise; grav-gluten (nå skulle det vært noen le-som- eg-griner-emojis her)

Uansett så blir det glutenfritt på meg enn så lenge – samt lavkarbo (siden napoleonskakene må av ræven for å passe inn i bikinien til sommeren). Oppskriftene kommer altså til å være preget av dette. Alle kan ha et lavkarbokosthold og det er derfor ikke nødvendig med flere forskjellige retter- selv om man er en hel familie. Man koker bare noe ris eller poteter til de som ønsker det i tillegg til lavkarbo-maten.

Lover at lavkarbo IKKE er noe hokus-pokus 🙂

 

Hvis du lager middag til 4 personer:

1 hakket løk

2 hakket fedd hvitløk

olje

200 g vasket spinat

100 g brokkoli

saft av en halv sitron

1 liter fiskekraft (eller 1 liter vann og 2 terninger grønnsaksbuljong)

salt og pepper

800 g fiskefilet i terninger (jeg brukte torsk i dag)

Surr løk og hvitløk mykt i olje. Ha i kraft/vann og brokkoli. Kok opp. Ha i spinat. Bruk stavmikser. Ha i fisketerninger og la dem stå og trekke 3-4 minutter. Serveres gjerne med godt brød 🙂

Hvis du bare skal ha til en person slik som jeg skulle:

Lag suppen etter oppskriften (hele mengden) – legg 200 g rå fisketerninger i tre frysebokser – ha over 1/4 av suppen i hver boks. Da har du 1/4 suppe igjen i pannen. Ha 200 g fisk oppi resten av suppen og varm i 3-4 minutter.

De tre fryseboksene kan du ha en annen dag. Ta dem opp av fryseren dagen før du skal ha dem og varm forsiktig opp i mikro eller liten panne. Da blir fisken akkurat klar når du skal spise – uten å bli overkokt.

Spinat:

Jo grønnere en salat er jo sunnere er den. Dette henger sammen med at det er i fargestoffene de mange antioksidantene finnes. Spinat er en supergrønnsak full av kostfiber, vitamin A, folat vitamin C, vitamin K og kalium. Også kilde til vitamin E, B6, kobber og magnesium

Brokkoli

En av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Inneholder mer c-vitaminer enn appelsin! Inneholder 3,2 % protein, antioksidanter, fiber og vitaminer.

Tomat- og paprikasuppe

Tomat- og paprikasuppe

Jeg har blitt dradd litt med den der juicing-bølgen og har i den forbindelse kjøpt meg en juice-maskin (eller rettere sagt; Kjæresten kjøpte en til oss ). Med en juice-maskin – måtte jeg jo ha en juice-bok, og valget falt på en detox-sak skrevet av Carina Hultin Dahlmann. Jeg er i all hovedsak svært skeptisk til «drikke-kurer» og «slanke-shaker». Men samtidig er jeg tilhenger av et par detox-dager i løpet av året. Om det funker som de lærde strides om – det aner jeg virkelig ikke. Det er mer følelsen av at jeg renser kroppen for all slags avfallstoffer. Til nå har en detox for meg vært noen dager med faste med diverse detox-teer (helst en helg når jeg ikke trenger gjøre noe). Nå skulle jeg prøve en detox med juice i hele 7 DAGER!!!! Jeg (og Kjæresten) drakk ikke annet enn diverse juicer i løpet av dagen og til kvelds var det de vidunderligste supper 🙂 . Kan godt være at suppene ble vidunderlige fordi det var det nærmeste vi kom mat i løpet av dagen.

 

Syv dager gikk ikke akkurat som en lek – men det merkelige var at jeg ikke kjente sult. Ville absolutt ha mat – men det var mer et sug enn en sult. Energien ble mangedoblet under detoxen; jeg fikk så mye energi at jeg nesten fikk problemer med å sovne om kvelden. Kroppen elsket alle næringsstoffene den ble tilført – samtidig som den ikke trengte jobbe så mye med å kvitte seg med ting som jeg egentlig ikke trenger (sukker for eksempel)

 

Nå er jeg i normal gjenge igjen – men har beholdt suppen til kvelds 🙂 Suppene er fulle av alt som er godt – og kan varieres etter behov (når jeg har vært på trening så velger jeg gjerne tomatsuppe med egg for proteinene sin skyld).

 

Jeg har fortsatt å juice også  selv om jeg spiser i tillegg- kroppen har ikke vondt av litt eksplosiv næringsopptak i løpet av dagen 🙂 – dessuten er det en grei måte å få ungene til å innta gode og sunne næringsstoffer uten å rynke på nesen 🙂

Her får dere min variant av tomat og paprikasuppe. Den kan varieres ved å ha i andre «tilleggsgrønnsaker». Når du først har vent deg til å lage hjemmelaget suppe – vil du bli flinkere til å bruke det du har liggende.

Til 4 personer bruker jeg:

2 røde paprika i biter

1 løk i biter

4 fedd hvitløk i biter (bruk mer eller mindre etter smak og behag)

1/2 fenikkel i biter

1 kg tomater

(evt litt hakket chili og et par ss tomatpurè)

olje til steking

1 ss grønnsaksbuljong

salt og pepper

7-8 dl vann

Paprika, løk og hvitløk til suppe

Stek løk, hvitløk, paprika og fenikkel (og evt litt chili) i litt olje til det blir blankt og mykt.

 

Tomat-paprikasuppe klar for koking

Ha over vann, buljong, oppdelte tomater (og evt tomatpurè for en litt rundere smak) . Kok opp og la småkoke i ca 10 minutter eller mer – mos med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

 

Server som den er til kveldsmat 🙂 ….eller evt spis den med egg for proteiner….litt stekt kyllingfilet i strimlet passer fint i suppen dersom den skal være til middag.

 

Denne suppen er full av gode ting som kroppen din blir glad av. Barna som ofte protesterer høylydt på å spise ting som er «sundt» – protesterer ikke på denne 🙂

 

Flere oppskrifter på gode kveldsupper kommer etter hvert – og de er like enkle som denne. Familien vår spiser som oftest suppe til kvelds for tiden – det metter godt og man blir god og varm og rolig i kroppen og klar for å slappe av før leggetid 🙂