Kategoriarkiv: Kamuflert sunnhet :)

Egg- og spinatrull med røkelaks

Denne oppskriften har jeg lovet bort for lenge siden men hverdagen har blitt spist opp av all verdens gjøremål. Midt oppi hurlumheien med min nyervervede cøliaki – blir min søster alvorlig syk. Hun får konstatert brystkreft. Min lillesøs er helt alene med 3 mellomstore/store barn – 11, 15 og 18 år.

15-åringen skulle konfirmeres og 18-åringen skulle være russ. 11-åringen er som 11-åringer flest. Disse barna er oppdradd av en superwoman og derfor er de definisjonen av super-kids! Konfirmasjon, russetid og kreftoperasjon ble unnagjort sømløst og på et øyeblikk.  Heldigvis har hun en supersnill kjæreste også som jeg har lært meg å sette stor pris på.

Min søs er bare helt forbilledlig! Hun tror på åpenhet og jeg tror på henne. Hun gikk åpent ut og fortalte alle hva som holdt på å skje med henne. Hun tillater seg å gråte samtidig som hun slenger rundt seg med galgenhumor. Hun VET at dette skal hun klare – og alle rundt henne – meg inkludert – blir mindre redde fordi VI TROR PÅ HENNE!

Min søster og vi som er henne nærmest har oppdaget følgende; er man åpen og viser sin sårbarhet og tillater menneskene rundt deg  å stille opp; så får du utrolig mye kjærlighet som gir deg styrke og motivasjon. GRIP DAGEN har blitt så mye mer enn to ord <3

Fuck Cancer sier jeg bare! Du kødder ikke med min søs <3

Denne eggerullen med spinat kan brukes til forrett, en del av et koldtbord eller bare til kos. Massevis av proteiner fra egg og laks samt spinat som er stappfull av protein, kalsium, jern og kalium.

8 egg vispes sammen

1 pose vasket spinat forvelles (ha i kokende vann og hell av væsken før du hakker den opp)

1/2  potte koriander (valgfritt) hakkes og haes i

1 liten teskje johannesrødkjernemel (bindemiddel i stedet for hvetemel)

1 kinesisk hvitløk – hakket

salt og pepper

 

Bland alt sammen og hell blandingen på bakepapir. Stek ved 180 grader i 10 minutter. Avkjøl helt. Smør over Tine kremost (jeg brukte en hel pakke) og hakket røkelaks (eller skiver). Rull sammen og la den ligge slik noen timer eller til dagen etter før den skjæres i skiver 🙂

Forskning viser faktisk (en studie publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention i 1997) at de som spiser spinat eller gulrøtter minst 2 ganger i uken har mindre risiko for å utvikle brystkreft enn dem som ikke spiser disse grønnsakene. SÅ DIGG INN FOLKENS 🙂

Grønn suppe med torskebiter

Etter lenger tids bloggtørke er jeg tilbake 🙂 Grunnene til det midlertidige fraværet har vært ca 1000 forskjellige ting! Men hovedgreien har vel vært at det har blitt lite skikkelig mat på meg i de siste månedene. Jeg har for eksempel spis 2 stykker napoleonskaker til middag, spist rom-boller, spist berlinerboller på  vei hjem fra jobb – sånn at middagene utgikk med høye knebøy. Har mesket med frossenpizza, prioritert lakeris og «godt&blandet», spist kaker, lefser, boller, loff og rundstykker. Alt dette i medisinsk tjeneste; spise så mye som mulig av gluten slik at tarmtottene mine skulle vise seg fra sitt sanne jeg; cøliki-duster! Nå er gastroskopien unnagjort og om en tre ukers tid vet jeg om gluten utgår for resten av livet eller om jeg bare må spise veldig lite av det 🙂 Ja jeg har tatt blodprøver som viser skyhøye verdier av antistoffer – men det betyr visstnok ikke nødvendigvis cøliaki.

Ps: man trenger ikke spise drit som jeg har gjort for å få i seg gluten – det har bare vært min måte å si «ha-det» til alt det jeg sannsynligvis aldri mer kan spise; grav-gluten (nå skulle det vært noen le-som- eg-griner-emojis her)

Uansett så blir det glutenfritt på meg enn så lenge – samt lavkarbo (siden napoleonskakene må av ræven for å passe inn i bikinien til sommeren). Oppskriftene kommer altså til å være preget av dette. Alle kan ha et lavkarbokosthold og det er derfor ikke nødvendig med flere forskjellige retter- selv om man er en hel familie. Man koker bare noe ris eller poteter til de som ønsker det i tillegg til lavkarbo-maten.

Lover at lavkarbo IKKE er noe hokus-pokus 🙂

 

Hvis du lager middag til 4 personer:

1 hakket løk

2 hakket fedd hvitløk

olje

200 g vasket spinat

100 g brokkoli

saft av en halv sitron

1 liter fiskekraft (eller 1 liter vann og 2 terninger grønnsaksbuljong)

salt og pepper

800 g fiskefilet i terninger (jeg brukte torsk i dag)

Surr løk og hvitløk mykt i olje. Ha i kraft/vann og brokkoli. Kok opp. Ha i spinat. Bruk stavmikser. Ha i fisketerninger og la dem stå og trekke 3-4 minutter. Serveres gjerne med godt brød 🙂

Hvis du bare skal ha til en person slik som jeg skulle:

Lag suppen etter oppskriften (hele mengden) – legg 200 g rå fisketerninger i tre frysebokser – ha over 1/4 av suppen i hver boks. Da har du 1/4 suppe igjen i pannen. Ha 200 g fisk oppi resten av suppen og varm i 3-4 minutter.

De tre fryseboksene kan du ha en annen dag. Ta dem opp av fryseren dagen før du skal ha dem og varm forsiktig opp i mikro eller liten panne. Da blir fisken akkurat klar når du skal spise – uten å bli overkokt.

Spinat:

Jo grønnere en salat er jo sunnere er den. Dette henger sammen med at det er i fargestoffene de mange antioksidantene finnes. Spinat er en supergrønnsak full av kostfiber, vitamin A, folat vitamin C, vitamin K og kalium. Også kilde til vitamin E, B6, kobber og magnesium

Brokkoli

En av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Inneholder mer c-vitaminer enn appelsin! Inneholder 3,2 % protein, antioksidanter, fiber og vitaminer.

Enkel fiskegrateng

Jeg lager en del «proteinmat» der man bare bruker eggehviten. Eggeplommene må jeg derfor bruke til noe annet 🙂 Aioli er jo en innertier – den fikk dere oppskrift på forrige gang. Fiskegrateng og fiskekaker er et annet glimrende tips. Siden jeg bor ytterst i havgapet (i Øygarden) -blir det fisket en del i sommerhalvåret. Ikke svære fisk som jeg kan skryte av – men en hel del «normalfisk». Ofte lyr. Denne bruker jeg til å produsere fiskekaker av – og fiskegratenger. Siden jeg stort sett lager middag til en person om gangen – lager jeg gratengen i små aluminiumsformer som  jeg fryser ned.

Fiskegrateng er glimrende å servere barn siden alt er ferdig rensket og klar for å spises. Dessuten ser det ikke ut som fisk – og makaroni er alltid digg 🙂

Dette er fiskegrateng til 4 personer – men jeg frøs den den i porsjonsformer. Det er kanskje litt jobb å lage grateng og definitivt noe man setter i gang med rett etter jobb – men når de er ferdige har du middag som er like kjapp å servere som en grandis.

FISKEGRATENG

Du trenger fullkorn makaroni, hvit saus, fisk, eggeplommer og en stor ildfast form eller flere porsjonsformer. De fleste av dere kan nok gjøre dette på «slump» – men jeg skal lage en oppskrift til dere som syns at «slump» er skummelt.

GJØR SÅNN TIL 4 PORSJONER:

500 g valgfri fisk i terninger

100 g fullkorn makaroni – kokes

Lag hvit saus:

2 ss smør

2 ss hvetemel

4 dl melk

1/2 ta salt

3 eggeplommer eller 2 hele egg

Smelt smør, ha i mel, rør inn melk, kok opp og la koke i 10 minutter. Smak til med salt. Ta pannen av platen og vent et par minutter før du har i eggeplommer eller hele egg

Bland makaroni og saus og ha i rå fisk i terninger i den varme blandingen og ha alt i en stor eller flere mindre former.

Ha over strøkavring hvis du ønsker det. Jeg bruker bare aluminiumsfolie over; steker ved 200 grader  i ca 20 minutter (de små formene) – litt mer på de store formene (30 minutter?)

Serverte med kokt potet, brokkoli og purresmør (smelt smør og ha i purreringer rett før servering)

Egg i fiskegrateng får gratengen til å bli «fastere». Uten egg blir gratengen nesten som en gryte men smaker glimrende likevel. Gratengen på bildet er uten egg – og derfor ser den ut som den gjør :). Egg i gratengen gir også en mye fyldigere smak – samt gjør den mer proteinrik

Jeg produserer mange fiskegratenger og fiskekaker når jeg har fisk og legger i fryseren. Da har jeg fisk for hele vinteren og fram til båtsesongen frister igjen. Ta opp gratengen dagen før du skal bruke den og sleng den i ovnen rett etter jobb mens potetene koker. Voila: skikkelig middag på under en halv time!

Jeg bruker alltid små porsjonsformer – da er de lettere å stable i fryseren – samtidig som jeg kan ta opp akkurat det jeg trenger selv om jeg ikke skal spise alene.

Jeg blander ikke i så mye stæsj i gratengene – siden jeg ikke vet hvem som liker hva når den skal serveres; variere tilbehøret etter hvem jeg spiser med. Barn er for eksempel  ofte mer glad i raspet gulrot enn dampet brokkoli 🙂

OG BEST AV ALT: MIDDAGEN ER UTEN UNØDIGE TILSETNINGER 🙂 ENJOY!

 

 

Steinalderbrød

Jeg er en av dem som ALLTID har flere planer for frihelgene! Vil være lenge våken – sove lenge dagen etter – trene – vaske huset – filmkveld med en haug med unger om det er «barne-helg» – deilige lange måltider – ut på tur – sy ferdig det jeg holder på med – bake – spise godterier – drikke vin – drikke kaffe med venner…og alt dette gjør jeg….men det jeg egentlig ønsker meg er en FRI fri-helg <3. Jeg ønsker meg heeeelt fri sammen med Kjæresten – uten venner – uten annen sosialisering – uten planer – uten må-gjøre-ting…. Bare Kjæresten og meg sammen med hverandre <3 Egoistisk? Kanskje! Men av og til må det også være lov 🙂 🙂 🙂

Vi er vel litt sånn alle! Vi skal rekke over så mye at vi ikke klarer å bruke helgen til det man skal; ta seg inn igjen etter en lang uke på jobb eller skole.

I dag velger jeg altså å sende et ønske fra hjertet siden jeg har snart har bursdag; Ønsker meg veldig en helg med spa og bobler helt alene sammen med Kjæresten <3…hint-hint kjære 😉

 

20160117_161225-1 20160117_183251-1

Oppskriften fant jeg i en artikkel i KK på nettet. Siden har jeg sett at andre bruker akkurat denne oppskriften – så jeg er ikke sikker på det opprinnelige opphavet. Godt er det uansett 🙂 En nydelig dame jeg kjenner bruker raspet gulrot i deigen også – og hun lar blandingen stå til dagen etter før hun steker det. Jeg steker det med det samme jeg har blandet sammen deigen 🙂 Lykke til uansett – Nyyyydelig brød <3

6 egg

1 dl vann

2 ts salt

120 gram av følgende ingredienser:

  • valnøtter
  • mandler
  • solsikkekjerner
  • gresskarkjerner
  • linfrø
  • sesamfrø

Alle ingrediensene blandes sammen i en bolle, nøttene trengs ikke hakkes først. Hell massen i en smurt brødform og stek i ovnen på 175 grader i 50-60 minutter. NYDELIG <3. Må oppbevares i kjøleskap – eller gjør som jeg; Legg i fryseren to-og-to skiver som jeg tar med meg på jobb til lunsj 🙂

Bananvafler <3

Det er en mild overdrivelse å si at jeg kjenner meg sprek  om dagene 🙂 Jeg er stiv som en stokk, sliter med å sette meg ned på do (den der doringen er jo steinhard), sliter med å snu meg i sengen, sliter med å reise meg opp av soffan! GANGSPERR E NOE DRITT 🙂 Men jeg VET jo at det blir bedre! Jeg VET at neste uke er gangsperren borte! I mellomtiden biter jeg tennene sammen og later som at alt er greit! Later jeg som lenge nok – så blir det greit til slutt <3

Oppskriften på bananvafler fant jeg i en app (Lifesum) som jeg «koser» meg med for tiden 😉

 

20160111_193245

Til to porsjoner trenger du :

3 bananer

2 egg

4 ss kokosmasse

1/2 ts salt

olje til steking (gjerne kokosolje)

Mos bananene og tilsett egg, kokos og salt. Stek vafler. Server med frukt og bær eller rømme og syltetøy. Veldig blandet mottagelse på disse vaflene – JEG ELSKER DEM 🙂 Perfekt til matpakken med brunost på <3

Proteinrundstykker til kvelds <3

Visste du at forventet levealder for menn som er innlagt i psykisk helsevern er 20 år kortere enn for befolkningen for øvrig og at for kvinner er den 15 år kortere? Dette er ikke bare en helsemessig utfordring, det er også utfordrende rent etisk og moralsk. Rusomsorgen sliter også med dårlige prognoser. Skremmende mange i Norge dør årlig av overdoser, men mange rusavhengige sliter også med helsemessige utfordringer selv etter de slutter å ruse seg, eller kommer inn i LAR. Hvorfor er det slik? Det er mange og sammensatte årsakssammenhenger til denne dystre statistikken, noe vi i denne omgang ikke skal dykke ned i. I stedet skal vi snakke om HVA vi alle kan gjøre for å gi år til livet og liv til årene. Den gode nyheten er nemlig at det skal lite til for å skape store helsegevinster! Gårforlivet handler nettopp om betydningen av noe så enkelt som å ta beina fatt. Her skal vi dele gåhistorier, gåforlivetbilder, gåideer, gåmat og gåinspirasjon! Hvordan? Du tar på deg et par sko (Gjerne med brodder når det er glatt), går ut døren, tar med deg mobilen, knipser bilde av dine sko, ditt smil, naturen rundt deg, hunden din eller hva det måtte være. Bare husk hashtag ‪#‎Gårforlivet‬ (Uten mellomrom mellom ordene). Hvem kan delta? ALLE så klart! Vi har alle en psykisk helse og selv om vi aldri har vært deprimert eller har slitt med andre psykiske problemer, må vår mentale helse trenes på lik linje med vår fysiske helse. Og bruker du beina og GÅR hver dag, styrker du både din psykiske og fysiske helse 🙂

Klippet fra facebook-gruppen Gårforlivet. Søk opp siden og lik den så støtter vi hverandre 🙂

 

I dag tok jeg med meg yngstesønnen på tur og da vi kom hjem hadde vi styrkeøvelser på stuegulvet :). Det ble både knebøy, armhevinger og «planken»! Fy søren jeg elsker å komme i form GRATIS!!!! 🙂 🙂 🙂

Til kvelds ble det proteinrundstykker som vi laget i går – og bananvafler som vi laget i dag (oppskrift kommer forhåpentligvis i morgen). Kos dere med rundstykker uten en skvett av dårlig samvittighet 🙂

 

Proteinrundtsykker 10.01.16

Du trenger:

400 gram havregryn

En stor boks cottage cheese (gjerne mager)

4 egg

2 ts bakepulver

Bland egg, cottage cheese og bakepulver og kjør med en stavmikser til klumpene er borte. Du kan nå tilsette litt krydder som basilikum, salt, cayennepepper eller annet. Bland nå i havregryn. Lag ca 10 rundstykker som stekes ved 200 grader varmluft i ca 20 minutter. Super, duper, fantastiske rundstykker til kveldsmat. Funker godt å legge dem i fryseren og ta opp det du bruker etter hvert og varmer dem i varmluft ved 160 grader. Da smaker de nysteikt :). ALLE ungene elsker dem til tross for den grove konsistensen 🙂

Tomat- og paprikasuppe

Tomat- og paprikasuppe

Jeg har blitt dradd litt med den der juicing-bølgen og har i den forbindelse kjøpt meg en juice-maskin (eller rettere sagt; Kjæresten kjøpte en til oss ). Med en juice-maskin – måtte jeg jo ha en juice-bok, og valget falt på en detox-sak skrevet av Carina Hultin Dahlmann. Jeg er i all hovedsak svært skeptisk til «drikke-kurer» og «slanke-shaker». Men samtidig er jeg tilhenger av et par detox-dager i løpet av året. Om det funker som de lærde strides om – det aner jeg virkelig ikke. Det er mer følelsen av at jeg renser kroppen for all slags avfallstoffer. Til nå har en detox for meg vært noen dager med faste med diverse detox-teer (helst en helg når jeg ikke trenger gjøre noe). Nå skulle jeg prøve en detox med juice i hele 7 DAGER!!!! Jeg (og Kjæresten) drakk ikke annet enn diverse juicer i løpet av dagen og til kvelds var det de vidunderligste supper 🙂 . Kan godt være at suppene ble vidunderlige fordi det var det nærmeste vi kom mat i løpet av dagen.

 

Syv dager gikk ikke akkurat som en lek – men det merkelige var at jeg ikke kjente sult. Ville absolutt ha mat – men det var mer et sug enn en sult. Energien ble mangedoblet under detoxen; jeg fikk så mye energi at jeg nesten fikk problemer med å sovne om kvelden. Kroppen elsket alle næringsstoffene den ble tilført – samtidig som den ikke trengte jobbe så mye med å kvitte seg med ting som jeg egentlig ikke trenger (sukker for eksempel)

 

Nå er jeg i normal gjenge igjen – men har beholdt suppen til kvelds 🙂 Suppene er fulle av alt som er godt – og kan varieres etter behov (når jeg har vært på trening så velger jeg gjerne tomatsuppe med egg for proteinene sin skyld).

 

Jeg har fortsatt å juice også  selv om jeg spiser i tillegg- kroppen har ikke vondt av litt eksplosiv næringsopptak i løpet av dagen 🙂 – dessuten er det en grei måte å få ungene til å innta gode og sunne næringsstoffer uten å rynke på nesen 🙂

Her får dere min variant av tomat og paprikasuppe. Den kan varieres ved å ha i andre «tilleggsgrønnsaker». Når du først har vent deg til å lage hjemmelaget suppe – vil du bli flinkere til å bruke det du har liggende.

Til 4 personer bruker jeg:

2 røde paprika i biter

1 løk i biter

4 fedd hvitløk i biter (bruk mer eller mindre etter smak og behag)

1/2 fenikkel i biter

1 kg tomater

(evt litt hakket chili og et par ss tomatpurè)

olje til steking

1 ss grønnsaksbuljong

salt og pepper

7-8 dl vann

Paprika, løk og hvitløk til suppe

Stek løk, hvitløk, paprika og fenikkel (og evt litt chili) i litt olje til det blir blankt og mykt.

 

Tomat-paprikasuppe klar for koking

Ha over vann, buljong, oppdelte tomater (og evt tomatpurè for en litt rundere smak) . Kok opp og la småkoke i ca 10 minutter eller mer – mos med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

 

Server som den er til kveldsmat 🙂 ….eller evt spis den med egg for proteiner….litt stekt kyllingfilet i strimlet passer fint i suppen dersom den skal være til middag.

 

Denne suppen er full av gode ting som kroppen din blir glad av. Barna som ofte protesterer høylydt på å spise ting som er «sundt» – protesterer ikke på denne 🙂

 

Flere oppskrifter på gode kveldsupper kommer etter hvert – og de er like enkle som denne. Familien vår spiser som oftest suppe til kvelds for tiden – det metter godt og man blir god og varm og rolig i kroppen og klar for å slappe av før leggetid 🙂