Kategoriarkiv: Rundstykker

Sesamrundstykker

Ferien er godt i gang og en uke er allerede over. Grand Canaria med kjæreste og to av mine barn 🙂 Har vært her mange ganger – men for første gang med cøliaki-diagnose. «Gu for nokke dritt!!» Fra å tenke at et glutenfritt liv sikkert er helt okey – til følelsen av å være utenfor «normalen» på et øyeblikk. Det er utrolig mye en må passe seg for dersom en ikke vil ende opp sittende på do med magekramper i timesvis. Ble stadig «forvist» til salat – uten brød seff. 3 ganger i løpet av en uke fikk jeg problemer – uvisst hvorfor siden jeg ikke laget maten selv. Man skal ikke spise pommes frites dersom den stekes i olje som annen mat med gluten stekes i….. På buffeer står man i fare for å få i seg smuler av glutenholdig mat siden folk gjerne bruker samme skje til forskjellige retter – og noen av rettene har gluten…… Bestilte is – og de sa den var glutenfri – fikk den servert med en kjeks på toppen. På spørsmål om den kjeksen virkelig var glutenfri – måtte isen lages på nytt fordi det var den ikke….listen er lang og man blir litt paranoid – samtidig som man kjenner at man maser for å sikre seg!

Jeg har blitt en sånn dame som alltid har med meg «matpakke» sånn i tilfelle jeg ikke får kjøpt mat – sånn som på hjemreisen da vi skulle spise frokost på flyplassen i Las Palmas; potetchips, frukt og sjokolademuffins var mine eneste valg.

Så er det alle disse glutenfrie brødvariantene…fy flate så dårlig. Har ennå til gode å spise ferdigbrød fra butikk som faktisk smaker godt og som ikke er tørt. Gluten er det som gjør baksten både luftig, saftig og holdbart. Har ikke prøvd å bake tradisjonell glutenfri bakst ennå men har forstått at det er enda en utfordring.

Lavkarbo har jeg derimot begynt å få erfaring med – og lavkarbo bruker bare naturlig glutenfrie ingredienser. En dag skal jeg begi meg ut på oppskrifter fra «cøliakikokken» og «pappautengluten» – men enn så lenge så blir denne bloggen stort sett lavkarbo – men ALLTID glutenfri 🙂

Om 2 dager drar jeg på Tysnesfest – så nå bakes og planlegges det til den store gullmedaljen 🙂 Skal bo på en båt med 16 festglade mennesker – så planen er å være så planlagt at jeg får være med på fest heeele tiden i stedet for å sitte på do 😉

Oppskriften på disse rundtsykkene fant jeg på en Fb-side drevet av Trine-Lise Opsahl.

 

3 egg

3 ss rømme

1 dl vann

100 g sesamfrø

50 g solsikkekjerner

5 ss mandelmel

3 ss fiberhusk

2 ss linfrø

1 ts salt

2 ts bakepulver

150 g revet ost

Bland det tørre sammen med osten. Bruk en miksmaster og bland sammen egg, rømme og vann. Bland det tørre og eggeblandingen sammen – bruk miksmaster. La hele herligheten svelle i ca 3 minutter. Sett 9 rundtykker på bakepapir.

Stekes ved 180 grader over/undervarme i 30 minutter midt i ovnen.

 

Litt info om næringsinnhold i disse rundstykkene siden et glutenfritt kosthold ofte er lav på fiber og høy på karbohydrater (det meste av fiber i det norske kostholdet kommer ved bruk av grove kornprodukter). Disse sesamrundstykkene inneholder mye av det som er bra for alle:

Sesamfrø – høyt innhold av kostfiber, protein, umettet fett, kalsium, magnesium og jern. Er også kilde til kalium

Solsikkekjerner – god kilde for proteiner, magnesium og folat. Gunstig fettsammensetning og inneholder vitamin E

Linfrø – høyt innhold av kostfiber og omega 3-fettsyrer

Mandler – Lav GI, høyt proteininnhold, rik på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter

Nydelige glutenfrie lavkarbo-rundstykker

Jeg er med i en lavkarbogruppe – Monas Lavkarbo – og en cøliakigruppe på Facebook. Der dukker det stadig opp gode oppskrifter som gir ideer til egne retter eller som jeg rett og slett kopierer som de er. Disse rundstykkene er fra lavkarbogruppen og er noe av de beste jeg har prøvd til nå :). Glutenfrie brødvarer blir ofte tørre og kjedelige (min erfaring i alle fall) – disse smaker som vanlige myke rundstykker og passer perfekt til hamburgerbrød og hotdogsbrød også . Du får ikke noe mandelmelsmak og de er saftige og gode :). Enjoy 🙂

8 RUNDSTYKKER – ELLER 6 HAMBURGERBRØD – ELLER 6 HOTDOGSBRØD

2,8 dl mandelmel

5 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1 ts salt

2 ts eplecidereddik

2,3 dl kokende vann

3 eggehviter

Div valgfrie frø til pynt

Sett ovnen på 175 grader. Kok opp vannet. Bland alt det tørre. Bland alt sammen med en mikser (maks 30 sekunder) – jeg brukte hendene til det var blandet. Lag boller, hamburgerbrød eller hotdogsbrød. Ha på frø om ønskelig. Stek nederst i ovnen i 50-60 minutter (jupp det er riktig tid 🙂 )

Er ikke sikkert det er nødvendig – men jeg oppbevarer dem i kjøleskap og de holder seg et par-tre dager 🙂

Tebriks og Pizzabriks på et øyeblikk :)

Jeg vil så gjerne si tusen takk <3

Etter å ha gjennomgått en depresjon – sånn som jeg har – så blir det enda mer tydelig hvor viktige de menneskene man har rundt seg er. Jeg har mange venner; fjerne, mindre fjerne, nære, enda nærmere. Jeg har alltid noen jeg kan snu meg til – gode mennesker som er der for meg – uansett.  Jeg er privilegert <3

Jeg har opplevd at noen av mine venner – har kommet meg nærmere, mens noen få har jeg rett og slett mistet. De fleste har våget å være der for meg -selv om de ikke alltid visste hva de skulle si – mens noen få har målt vennskapet opp mot antall kaffekopper man har delt – og derfor snudd seg bort fra meg da kaffekoppene ble talt og antallet ble for lavt….. Jeg er privilegert som fikk være meg selv da jeg var syk – som fikk lov til å si «jeg orker ikke». Jeg er privilegert som fikk snakke så mye jeg ville når jeg ville det. Jeg er privilegert som fikk være stille og alene når jeg trengte det….

Heldige meg fikk gråte alene – liggende i fosterstillig – med tanker om at livet aldri ville bli bra igjen. Heldige meg fikk gråte sammen med vennene mine når jeg ikke orket å kjenne på den ensomheten som kommer med en depresjon.

Tusen takk alle dere <3. Jeg har ikke mye familie – men dem jeg har passer perfekt inn i hjertet mitt <3. Jeg har veldig mange venner – nære og mindre nære og en haug med nye…dere har jeg også lagret i hjertet mitt <3.

Å kave seg oppover den lille stien fra depresjon fram mot livet har vært tung – men jeg har lært utrolig mye om meg selv. Jeg har lært hva jeg skal bry meg om – og hva jeg skal drite i! Jeg har lært at jeg er akkurat nok! Jeg er den jeg er med alle mine feil og alle mine mangler. Jeg er sterk! Jeg r et godt menneske! Jeg er verdt en plass i denne verden sammen med dere <3 FY SØREN KOR HELDIG EG E!!

———————————————————————–

Dagens oppskrift finnes ikke sunn i det hele tatt – i alle fall sett fra et 2016-perspektiv når gluten er fysj og grovbrød med korn skal være den nye loffen! Likevel: Jeg syns de er supersunne – sett fra et la-oss-kose-oss-perspektiv <3. Jeg må innrømme at jeg blir litt lei sunnhetshysteriet av og til…litt lei av å overtale ungene om at «det der sunne smaker faktisk like godt som det der mindre sunne. La oss spise grovbrød til hverdags – så kan vi kose oss med hvetemelet til fest…for eksempel på en onsdag 🙂

Oppskriften har jeg fått av tante Anne for lenge lenge siden. Saftige, myke rundstykker som er fantastisk deilige selv etter å ha vært i fryseren. Best av alt; er superraske å bake!

1 kg hvetemel

200 g smeltet smør

2 ss sukker

1 ts salt

1 pakke fersk gjær

3 dl melk

3 dl vann

egg til pensling (tebriks), pizzasaus, revet ost og hakket skinke (til pizzabriks)

gjaer

Smuldre gjær i en skål og strø over sukkeret. La det stå noen minutter til det smelter og er helt flytende.

Smelt smør og ha i melk og vann. Husk 37 grader! Ha smeltet gjær oppi. Mel og salt blandes – og deretter blandes alt sammen.

Ingen forheving 🙂

begynne-bretting

Del deigen i to og kjevle ut to rektangler. På tebriks pensler du hele flaten med sammenpisket egg.

ferdig-brettet

Brett først den ene siden inn 1/3 og deretter den andre siden over der. Leiven blir da i tre lag

15-rundstykker

Skjær den opp i biter – jeg får ca 15 biter av hver leiv

oppskarne-rundstykker

Legg på bakepapirkledd stekeplate, pensle med egg, strø på valmuefrø og la heve i ca 15 minutter

ferdige-rundstykker

Stekes ved 220 grader (200 grader hvis du bruker varmluft) til de er gyldne. Dette tar 10-12 minutter.

med-brunost

Fantastisk deilige 🙂 Ha dem liggende i fryseren og ta opp etter hvert som du har lyst på :). Blir som ferske når du varmer dem pittelitt i ovnen.

Pizzabriks: Gjøres på samme måte men i stedet for å pensle med egg smører du på pizzasaus, har på ost og hakket skinke og stekes. Deilig til matpakken

Når du bruker varmluft kan du ha to brett inni samtidig. Denne gangen ble det et brett med vanlige tebriks og et brett med pizzabriks – begge ble altså stekt samtidig. Kose dere 🙂

Proteinrundstykker til kvelds <3

Visste du at forventet levealder for menn som er innlagt i psykisk helsevern er 20 år kortere enn for befolkningen for øvrig og at for kvinner er den 15 år kortere? Dette er ikke bare en helsemessig utfordring, det er også utfordrende rent etisk og moralsk. Rusomsorgen sliter også med dårlige prognoser. Skremmende mange i Norge dør årlig av overdoser, men mange rusavhengige sliter også med helsemessige utfordringer selv etter de slutter å ruse seg, eller kommer inn i LAR. Hvorfor er det slik? Det er mange og sammensatte årsakssammenhenger til denne dystre statistikken, noe vi i denne omgang ikke skal dykke ned i. I stedet skal vi snakke om HVA vi alle kan gjøre for å gi år til livet og liv til årene. Den gode nyheten er nemlig at det skal lite til for å skape store helsegevinster! Gårforlivet handler nettopp om betydningen av noe så enkelt som å ta beina fatt. Her skal vi dele gåhistorier, gåforlivetbilder, gåideer, gåmat og gåinspirasjon! Hvordan? Du tar på deg et par sko (Gjerne med brodder når det er glatt), går ut døren, tar med deg mobilen, knipser bilde av dine sko, ditt smil, naturen rundt deg, hunden din eller hva det måtte være. Bare husk hashtag ‪#‎Gårforlivet‬ (Uten mellomrom mellom ordene). Hvem kan delta? ALLE så klart! Vi har alle en psykisk helse og selv om vi aldri har vært deprimert eller har slitt med andre psykiske problemer, må vår mentale helse trenes på lik linje med vår fysiske helse. Og bruker du beina og GÅR hver dag, styrker du både din psykiske og fysiske helse 🙂

Klippet fra facebook-gruppen Gårforlivet. Søk opp siden og lik den så støtter vi hverandre 🙂

 

I dag tok jeg med meg yngstesønnen på tur og da vi kom hjem hadde vi styrkeøvelser på stuegulvet :). Det ble både knebøy, armhevinger og «planken»! Fy søren jeg elsker å komme i form GRATIS!!!! 🙂 🙂 🙂

Til kvelds ble det proteinrundstykker som vi laget i går – og bananvafler som vi laget i dag (oppskrift kommer forhåpentligvis i morgen). Kos dere med rundstykker uten en skvett av dårlig samvittighet 🙂

 

Proteinrundtsykker 10.01.16

Du trenger:

400 gram havregryn

En stor boks cottage cheese (gjerne mager)

4 egg

2 ts bakepulver

Bland egg, cottage cheese og bakepulver og kjør med en stavmikser til klumpene er borte. Du kan nå tilsette litt krydder som basilikum, salt, cayennepepper eller annet. Bland nå i havregryn. Lag ca 10 rundstykker som stekes ved 200 grader varmluft i ca 20 minutter. Super, duper, fantastiske rundstykker til kveldsmat. Funker godt å legge dem i fryseren og ta opp det du bruker etter hvert og varmer dem i varmluft ved 160 grader. Da smaker de nysteikt :). ALLE ungene elsker dem til tross for den grove konsistensen 🙂